Araba Bilgi Paylasim Platformu

Akü Nedir? Nasıl Çalışır?

1

Temel çalışma şekli olan aküler, elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürür ve gerektiğinde tekrar elektrik enerjisi verir. Taşınabilir bir güç kaynağı olarak birçok yerde ihtiyaç duyulan bir araçtır. Otomotiv endüstrisinde sistem, otomobillerin enerjiye ihtiyaç duyduğu marş, aydınlatma ve ateşleme gibi çeşitli işlemler sırasında en önemli rolü oynar. Aracınızın özelliklerine ve kullanım amacına en uygun aküyü kullanarak güvenli ve verimli çalışabilirsiniz. Bu konuda aracınızın ihtiyaç duyduğu modeli belirlemek ve uygun maliyetli akü seçenekleri hakkında bilgi almak için kaliteli firmalar ile iletişime geçebilirsiniz.

AKU NEDIR 1
AKU NEDIR 1

Akünün Hangi İşlevleri Vardır?

Akü, her biri 2 volt güç üreten küçük yapılarla kaplıdır. Gerçekte akü yapısı, gerekli enerji kapasitesi doğrultusunda çeşitli özellikler içermektedir. Örneğin 12 voltluk bir akü bu yapılardan 6 tanesini içerir. Akünün yapısında pozitif ve negatif plakalar bulunmaktadır. Bunlar, birbirine bağlı olmasalar da diğer plakaları birbirine bağlayan köprü görevi görür. (+) ve (-) olarak harici bir enerji bağlantısı oluştururlar. Bu yapılarda meydana gelen kimyasal reaksiyon sonucunda elektrik akımı üretilir. Akünün çalışma şekli nedeniyle aslında birbirine bağlı çok sayıda yapıdan oluştuğunu iddia edebiliriz.

Aküler Ne İşe Yarar?

Aydınlatma, enerji depolama, araç çalıştırma gibi çeşitli amaçlara hizmet eden akülerin temel fikrinin, ihtiyaç duyulan yerlere iletilebilen enerjiyi ulaştırmak olduğunu söylemiştik. Tüm bu varyasyonları ile her alanda da ayrı bir şekilde tercih edilmektedir. Bu, “Otomobil endüstrisinde ne tür akü kullanılır?” sorusuna yanıt verir. Akü, aracı çalıştırmak ve farları yakmak için motorun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Elektrikli araçlara ihtiyaç duydukları enerjiyi çalışır durumda değilken vermek ise başka bir görevdir. Bunu yaparken de işlem sırasında kullandığı elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürerek kendini şarj eder.

Bu Yazımız İlginizi Çekebilir.  Yol Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?

Akü Nerede Kullanılır?

Otomotiv endüstrisinin ötesinde, aküler enerji sağlamak için diğer birçok uygulamada kullanılmaktadır. Ayrıca enerji santralleri, işyerleri, hastaneler, tren istasyonları, maden ocakları gibi sürekli enerji gerektiren yerlerde, forklift gibi iş araçlarında kullanılmaktadır. Akünün işlevleri açısından, nerede kullanılacağına bağlı olarak değişebilir. Örnek olarak, motorlar için kullanılan motor aküsü ve elektrikli motor aküsü gibi birçok araç aküsü türü vardır. Başka yerlerde de benzer şekilde çalışır. Gerektiğinde depolanan enerjiyi aydınlatma gibi işlemlerde kullanılan elektrik enerjisine dönüştürür. Buna bağlı olarak otomobiller için yapılan aküler ile alternatif prosedürler kullanılarak yapılan aküler arasında fiyat farkı olabiliyor.

Aku Cesitleri
Aku Cesitleri

Akü Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kuru Akü

En güvenli akü türleri arasında yer alan kuru akülerin titreşime dayanıklı yapıları, sevk edilmesini kolaylaştırır. Gaz halindeki formları ile tıbbi tesisler, ulaşım, askeri, elektronik sistemler ve motorlu taşıtlar dahil olmak üzere çeşitli yerlerde kullanılırlar.

Start-Stop Akü

Start-Stop teknolojisi ile çalıştığı için enerji ihtiyacı olduğunda devreye girer. Otomobil ve jeneratör gibi sistemler bunu kullanır. Dur-kalk manevralarının yaygın olarak kullanıldığı kentsel trafikte araç verimliliğini artıran ve CO2 emisyonlarını azaltan bir işleve sahiptir.

Sulu Akü

Bunlar marş ve SLI araç aküleridir. Bunlar ayrıca tamamen kapalı veya tamamen açık olan buşonlar için modeller olarak da kullanılır. Su ilavesinin olmaması, bu akülerin diğerlerinden farklı olmasının bir yoludur. Bu nedenle, kullanılan araçların akünün kaldırabileceği bir voltaja sahip olması çok önemlidir. Bu aküler bahçede kullandığımız elektrikli araçlarda, arabalarda, kamyonlarda ve teknelerde kullanılmaktadır.

Akü Ömrünü Etkileyen Faktörler

En iyi akü, her şeyden önce aracınız için doğru olan aküdür. Akülerin ne kadar dayanacağını etkileyen en önemli faktörlerden biri de budur. Yanlış karar vermek, aracınızın aküsü üzerinde de zararlı etkilere neden olabilir.

Bu Yazımız İlginizi Çekebilir.  Çekme Belgesi Nedir? Çekme Belgesi Neden Alınır?

Depolama

Aküler kullanılmadığında 18 aya kadar dayanabilir. Sonuç olarak, her altı ayda bir şarj edilmeleri gerekir.

Rutin Bakım

Kullandığınız akülerin bakımını tıpkı arabanız gibi rutin olarak yapmalısınız. Bu bakım prosedürleri, temizlik ve bağlantı kontrollerini içerir.

Sıcaklık

Aküler 20 ila 25 derece arasında bir sıcaklıkta tutulmalıdır. Yüksek sıcaklıklara maruz kalan akülerin kullanım ömrü yaklaşık %50 oranında kısalır.

Aşırı Şarj Durumu

Aşırı şarj ile akü aşırı miktarda ısı üretebilir. Bu güvenlik endişelerini artırıyor. Şarj prosedürleri titizlikle takip edilmelidir.

Düşük Şarj Durumu

Düşük devre voltajı aküde sülfatlaşma gibi sorunlara yol açabilir. Bunu takip ederken son derece dikkatli olunmalıdır.

1 yorum
  1. Yasin diyor

    En ucuz akü hangisidir acaba

Cevap bırakın
Verified by MonsterInsights