Araba Bilgi Paylasim Platformu

ASR Nedir? ASR Ne İşe Yarar?

1

ASR nedir?

Kayma önleyici sistem (ASR), motorlu araçlarda ABS ile birlikte çalışan ek bir güvenlik özelliğidir. Halk arasında çekiş kontrol sistemi olarak da bilinir. ASR, acil bir frenleme durumu sırasında tahrik edilen tekerleklerin çekiş kaybını önlemek için tasarlanmıştır.

ASR, aracın hızı güvenli limitleri aştığında motor torkunu ve her bir tekerlekteki fren kuvvetini kontrol ederek çalışır. Sistem, bir veya daha fazla lastiğin kaydığını ve yol yüzeyinde yol tutuşunu kaybettiğini algıladığında devreye alınabilir. Bu sistemin birincil işlevi, motor gücünü azaltarak veya patlayan lastiklere fren uygulayarak sürücünün araç üzerindeki kontrolünü kaybetmesini önlemektir

asr nedir?
ASR NEDİR?

ABS Nedir ?

Kilitlenme önleyici fren sistemi (ABS), özellikle frenleme sırasında aracın hızını kontrol etmeye yardımcı olan ikincil bir güvenlik özelliğidir. ABS, sert frenleme sırasında tekerleklerin kilitlenmesini önlemek için tasarlanmıştır. Ancak acil frenleme sırasında aracınızın %100 emniyetini ve güvenliğini sağlamaz.

Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemleri (ABS), araçlarda en yaygın kayma önleyici fren sistemi türüdür. Bu sistemin ana işlevi, ani frenleme durumunda tekerleğin kilitlenmesini önlemektir. Bunu, yol yüzeyinin durumuna, araç hızına ve sürücü girdisine bağlı olarak değiştirilebilmesi için her tekerleğe sağlanan hidrolik basıncı bir bilgisayara kontrol ettirerek yapar.

ASR ne işe yarar?

ASR’nin temel amacı, her bir tekerlek arasındaki tork dağılımını kontrol ederek hızlanma ve frenleme manevraları sırasında tekerlek kaymasını ve çekiş kaybını önlemektir. Bu sistem, bir aracın aks grubundaki ayrı frenlere sağlanan hidrolik basıncı düzenlemek için elektronik kontrol ünitesi ile birlikte her tekerlekte bulunan fren basıncı modülatörlerini kullanır.

Çekiş kontrol sistemi, çamur veya kar gibi kaygan yüzeylerde sürerken bile dört tekerleğin hepsinde maksimum çekişe ihtiyaç duyulan 4×4’ler ve SUV’ler gibi arazi araçlarında sıklıkla kullanılır.

Bu Yazımız İlginizi Çekebilir.  Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

ASR’nin ana işlevi, kaygan yüzeylerde çekiş kaybı olduğunda her bir tekerlekte torku azaltarak tekerlek kilitlenmesini önlemektir. Bu, kaymayı önler ve durma mesafesini önemli ölçüde azaltır. Kayma önleyici düzenleme anlamına gelen ASR, kaygan yüzeylerde tekerleklerin patinajını kontrol eden bir kilitlenme önleyici cihazdır. Tekerlek patinajını algıladığında, araç patinajı durana kadar her bir tekerleğe saniyede dört defaya kadar (araç üreticisine bağlı olarak) fren basıncı uygular ve bırakır. Bu, kaygan yüzeylerde durma mesafesini yaklaşık yüzde 20 azaltır ve direksiyon eforunu yaklaşık yüzde 40 azaltır.

ASR sistemi, buz veya karla kaplı yollar gibi ıslakken kayganlık eğilimi olan bir karayolu veya otoyol yüzeyinde sürerken tekerlek hızlarını izlemek için her bir akstaki her bir tekerlek tertibatına yerleştirilmiş sensörleri kullanır.

ASR Ne Zaman Kullanılmaya Başlandı?

ASR sistemleri ilk olarak 1969 yılında Mercedes-Benz tarafından SLS AMG spor otomobil modeliyle tanıtıldı, ancak 1980’lerde çoğu lüks otomobil ve SUV’de standart donanım haline gelinceye kadar geniş çapta kabul görmedi. Bugün, ASR sistemleri Nissan, Toyota, Ford ve Hyundai dahil olmak üzere farklı üreticilerin birçok binek otomobilinde ve SUV’sinde mevcuttur.

1 yorum
  1. Uğur diyor

    Teşekkür ederim

Cevap bırakın
Verified by MonsterInsights