Araba Bilgi Paylasim Platformu

Ateşleme Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır

0

Ateşleme Sistemi Nedir?

Ateşleme sistemi, içten yanmalı bir motorda yanmayı başlatan ve kontrol eden bir sistemdir. Ateşleme sisteminin en yaygın şekli, benzinli motorlarda buji kullanarak yakıtı ateşlemek için kullanılan buji ateşleme sistemidir. Diğer tipler arasında, sıkıştırma tarafından üretilen ısının yakıtı ateşlediği sıkıştırma ateşlemeli (dizel) motorlar; ve kıvılcım olmadan hava ve yakıt karışımı yakan gaz türbinleri gibi sürekli alev yayma sistemleri bulunur.

Bir ateşleme sistemi, kıvılcım ateşlemeli içten yanmalı motorlarda bir yakıt-hava karışımını ateşlemek için bir kıvılcım üretir veya bir elektrotu yüksek bir sıcaklığa ısıtır. Günümüzde en yaygın ateşleme sistemi türü, hava/yakıt karışımını patlatmak için gerekli voltajı üretmek için kalıcı bir mıknatıs tarafından oluşturulan manyetik alanı kullanan manyetodur.

İlk ticari olarak başarılı buji, 1908’de Champion Ignition Company tarafından tanıtıldı ve aynı yıl Bosch, eski “bobinlerden” daha güvenilir ateşleme sağlayan döner armatürlü geliştirilmiş bir manyeto üretimine başladı. 1909’da Charles Kettering, otomobiller için ilk elektrikli kendi kendine marş motorunu icat etti

Ateşleme Sistemi Nasıl Çalışır?

Tipik bir kıvılcım ateşleme sisteminde, merkezi bir yüksek voltajlı güç kaynağı, dağıtıcı miline bağlı bir rotor aracılığıyla bobine enerji sağlar. İkincisi, kendisine yakın bir yerde bulunan bir demir güç çekirdeğinin (stator çekirdeği) manyetik alanı içinde döner. Rotor döndükçe bu alanı keserek demir içinde elektriksel girdap akımları oluşturur; bunlar sırayla her bir kutup yüzünden geçerken manyetik akısının artmasına ve azalmasına neden olur, böylece sargılarında dönüş frekansının iki katı (motor hızı) alternatif akım üretir.

Ateşleme sistemleri iki farklı yakıt türü ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır: sıvı ve gaz. Sıvı yakıtlar, onları yüksek basınçta her silindire püskürten enjektörlere ihtiyaç duyarken, gaz halindeki yakıtlar, gaza dönüşene kadar onları ısıtmak için buharlaştırıcılara ihtiyaç duyar.

Bu Yazımız İlginizi Çekebilir.  SRC Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Ateşleme Sistemi Hangi Motorlarda Bulunur?

Ateşleme sistemleri, benzin, dizel ve kıvılcım ateşleme dahil tüm modern içten yanmalı motorlarda bulunur.

Benzinli bir motorda ateşleme sistemi bir pil, bujiler ve kablolamayı içerir. Akü, bujilere elektrik akımı sağlar. Bujiler, silindirdeki yakıt-hava karışımını ateşleyen iki elektrot arasında bir kıvılcım oluşturur. Elektrik akımı, dağıtıcı kapağından ve rotordan her bir bujiye bağlanan buji tellerine geçer.

Bir dizel motor, bir yakıt-hava karışımını ateşlemek için sıkıştırma kullanır. Sıkıştırma darbesi, bir silindir içindeki havayı sıkıştırır ve bir hava-yakıt karışımı oluşturur. Daha sonra, bu sıkıştırma stroku sırasında tam olarak doğru zamanda sıkıştırılmış havaya yakıt enjekte edilerek yüksek bir sıcaklık yaratılır. Yüksek sıcaklık, hava-yakıt karışımını ateşler ve bir motorun krank mili dönüş döngüsünün diğer her vuruşunda (her iki devirde bir devir) pistonları alt ölü nokta konumlarına doğru aşağı itmek için yeterli kuvvet üretir.

Ateşleme Sisteminde Hangi Parçalar Var?

Bir içten yanmalı motorda, ateşleme sistemi, hava/yakıt karışımının ateşlenmesine neden olmak için yeterince yüksek bir voltajda yanma odasına elektrik enerjisi veren bileşenler grubudur. Ateşleme sistemi tipik olarak birkaç bileşenden oluşur ;

Akü veya jeneratör: Bujiye elektrik enerjisini sağlayan cihaz. Çoğu otomobilde bu, 12 voltluk kurşun asitli bir aküdür. Bazı eski arabalar 6 veya 8 voltluk piller kullandı. Bazı yeni otomobiller daha gelişmiş piller (lityum iyon gibi) kullanır.

Bujiler: Ateşleme bobininden gelen elektrikle enerji verildiğinde her silindirin içindeki yakıtı ateşleyen, her silindir kafasına yerleştirilmiş sivri uçlu, elektriksel olarak iletken bir metal silindir. Buji, merkezi terminalinden (elektrot) bir bobinin birincil sargısının (terminal) bir ucuna bir tel ile bağlanır. Akım bu telden geçtiğinde ve birincil sargının diğer ucundan başka bir telden toprağa geri döndüğünde, her iki telin etrafında bir manyetik alan oluşturur, bu da her iki telde de aynı anda bir elektrik akımına neden olur. Bu, her bir silindirde yakıtı ateşleyen her bobinin ikincil sargısının her iki ucunda kıvılcım üretir.

Bu Yazımız İlginizi Çekebilir.  Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kontak Anahtarı: Döndürme eylemi ile devreyi açma veya kapatma (kesme )yeteneği olan elektrikli anahtardır. Bu anahtar, ateşleme konumunda açık olarak bırakılırsa endüksiyon bobini veya platin yanar.

Endüksiyon Bobini: Aküden gelen 12 voltluk akımı, 15-25 bin volta kadar yükselten devre elemanıdır.
  Distribütör: Endüksiyon bobininde oluşan yüksek gerilimi ateşleme sırasına göre bujilere dağıtan devre elemanıdır.

Elektronik Ateşleme Sisteminin Faydaları:
  • Yanma daha kaliteli olduğu için, havayı daha az kirletir.
  • Düzenli ateşlemeden yapıldığı için yok denilecek kadar az gerçekleşir.
  • Motor daha randımanlı çalışır. Ve bu konuda daha az sorun yaşarsınız.
Cevap bırakın
Verified by MonsterInsights