Dizel Nedir?
Dizel nedir ? Dizel mi daha mantıklıdır yoksa benzinli araç mı ?
Dizel nedir ? Dizel mi daha mantıklıdır yoksa benzinli araç mı ? Dizel yakıt, sıkıştırma ateşlemeli motorlar kullanan motorlu taşıtlarda kullanılmak üzere satılan distilat yakıtın genel adıdır. Dizel yakıtlar, ham petrolün damıtılmasıyla elde edilen çeşitli hidrokarbon türlerinin karışımlarıdır. Dizel yağlar, gaz yağları ve sıvı parafin olarak da bilinirler.
Genellikle içten yanmalı motorlarda, benzine göre ağır vasıtalar ve büyük binek otomobiller için daha uygun bir şekilde güç çıkışı sağlamak için kullanılır. Dizel motor, ticari kamyon taşımacılığında neredeyse evrensel olarak kullanılırken, diğer güç türleri çoğunlukla yerel dağıtım filoları, taksiler, otobüsler ve ağır ekipman tarafından kullanılmaktadır. Dizel motorlar, ulaşım amaçları için şimdiye kadar tasarlanmış en verimli içten yanmalı motorlardır (yaklaşık %40’a kadar ısıl verim).

Ham petrolün damıtılmasıyla elde edilen hidrokarbonların bir karışımıdır. En yaygın dizel yakıtlar, havanın içten yanmalı bir motora sıkıştırılmasının ısı ve basıncından veya sıcak basınçlı buharla birleştirilmesinden elde edilen orta distilatlardır. Dizel Nedir? sorusundan önce “Dizel” terimi, 1893 yılında ilk dizel motoru icat eden Rudolf Diesel adlı bir Alman mühendisten gelmektedir.
Dizel motorlar, benzinli motorlardan, yakıt/hava karışımını silindire enjekte edilmeden önce ateşleyen bujilere sahip olmamasıyla farklılık gösterir. Kıvılcım olmaması, dizel araçların daha yüksek sıkıştırma oranlarında çalışabileceği ve benzinli muadillerine göre daha verimli olabileceği anlamına gelir.
Ayrıca dizel yağı, mineral dizel veya petrodizel olarak da bilinir. Benzinli motorların hala yaygın olduğu zamanlarda icat edilmiş olmasına rağmen, hemen hemen tüm mevcut dizel motorlarda kullanılmaktadır. Dizel motorlar, verimliliği ve güç çıkışını artırmak için doğrudan yanma odasına yakıt enjeksiyonu ile mümkün olan yüksek sıkıştırma oranından yararlanır.
Uzun hidrokarbon zincirlerinden (karbon ve hidrojen atomlarından oluşan moleküllerden) oluşur. Karbon atomları düz zincirler halinde birbirine bağlanırken, hidrojen atomları dallı zincirler oluşturmak için aralıklarla bağlanır. Bu zincirlerin sayısı ve uzunluğu, her dizel yakıt türünün özelliklerini belirler.
Benzine göre birim hacim başına daha yüksek miktarda enerji içerdiğinden benzine (benzine) göre daha verimlidir. Bir galon dizel yaklaşık 6.000 İngiliz termal birimi (BTU) enerji içerirken bir galon benzin yaklaşık 5.500 BTU içerir. Daha yüksek enerji yoğunluğu, sıkıştırma ateşlemeli motorlarda alternatif yakıt olarak kullanıldığında verimliliğin artmasına ve daha düşük emisyonlara yol açabilir.
Dizel motorlar 1890’ların sonlarında üretilmeye başlandı, ancak 20. yüzyılın başlarına kadar yaygın değildi. Artık hafif raylı sistemden enerji üretimine ve deniz tahrikine kadar çok çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadırlar. Dizel, benzinden daha verimli bir yakıttır ve kıvılcım ateşlemesi veya sıkıştırma ateşlemesi gibi diğer içten yanmalı motor türlerini kullanan araçlara güç sağlamak için de kullanılabilir.
Dizel yakıt, ham petrolün damıtılmasıyla elde edilen hidrokarbonların bir karışımıdır. Esas olarak, sadece küçük miktarlarda kükürt ve genellikle bazı aromatik hidrokarbonların yanı sıra eser miktarda olefinler (alkenler) içeren, karbon sayıları ağırlıklı olarak 10 ile 24 arasında olan alifatik hidrokarbonlardan oluşur. Ayrıca siklopentadien gibi döngüsel alifatikler içerebilir, ancak bunlar tipik olarak dağıtım terminallerine veya son kullanıcılara (kamyon filoları gibi) teslim edilmeden önce rafinerilerde işleme sırasında çıkarılır. Tipik olarak ham petrolden üretilir. Esas olarak hidrokarbonlardan ve/veya bunların %7 ila %19 kükürt içeriğine sahip oksijenli türevlerinden oluşur.
Dizel yakıt, benzin veya diğer daha yanıcı yakıtlardan daha düşük enerji yoğunluğuna sahiptir, ancak patlamaya karşı daha dirençlidir, bu da örneğin kamyonlar, ağır makineler ve denizcilik uygulamaları için daha yüksek sıkıştırma oranlı motorlarda kullanılmasına izin verir. Dizel motorlar, kıvılcım ateşlemeli motorlardan daha düşük devirlerde daha fazla tork üretecektir; ancak aynı zamanda tepe RPM’ler sırasında daha az güç üretirler (artırılmış sıkıştırma oranları nedeniyle), bu nedenle ağır kamyonlar ve otobüsler gibi daha yavaş hızlanma veya daha uzun mesafeli sürüş uygulamaları için uygundurlar.

Dizel mi Benzinli mi Araba Alınmalı?
Yeni bir araba almak isteyen kişilerin çokça araştırdığı bir konu arabayı dizel mi yoksa benzinli mi almalıyım sorusu oluyor. Dizel yada benzin seçimi yakıt giderlerini oldukça etkiliyor. Araç fiyatlarına göz attığımızda dizel araçların fiyatlarının daha fazla olduğunu görüyoruz. Dizel mi yoksa benzin mi sorusuna karar vermeden önce aracımızı yılda kaç km kullanacağımız , ne amaçla kullanacağımız gibi kararları vermemiz gerekiyor. Yıl içerisinde araçlarını fazla kullananların ve uzun mesafe yolculuklar yapacak olanların dizel araçları tercih etmesi daha mantıklı olacaktır.
Benzinli araçları satın alırken daha uygun fiyatlara alırız ve arıza ve bakım masrafları dizel araçlara göre daha düşük fiyatlardadır.