Emisyon Nedir? Nasıl Ölçülür?
Emisyon Nedir?
Emisyon Nedir? Emisyon bir aracın çalışırken ortaya çıkardığı hava kirliliğini ifade etmek için kullanılan bir sözcüktür. Bu sebepten dolayı araç sahiplerinin düzenli periyotlar ile emisyon testlerini yaptırması gerekmektedir. Diğer bir ismi ise egzoz gaz ölçümüdür.
Emisyon testinin amacı, belirli bir sürüş çevrimi boyunca bir motorun yayacağı kirletici miktarını belirlemektir. Emisyon ölçümleri, standartlaştırılmış bir emisyon test döngüsü üzerinden bir motor veya araç dinamometresinde gerçekleştirilir. Emisyon testi döngüleri, laboratuvarda gerçek dünya çalışmasını simüle etmek için tasarlanmış, tekrarlanabilir motor çalışma koşulları dizileridir.
Bir motorun egzoz sistemi, yanmamış yakıt ve karbon monoksit dahil olmak üzere kirleticileri uzaklaştırmak için tasarlanmıştır. Egzozun bileşimi, silindirlerdeki yakıt-hava oranı, sıcaklık ve basıncın bir fonksiyonudur. Hava-yakıt oranı, yakıtla yanma için her silindire giren havanın kütle oranıdır. Hava-yakıt oranı kontrolü, her silindire enjekte edilen yakıt miktarının kontrol edilmesiyle sağlanır.
Her silindirdeki sıcaklık ve basınç, sırasıyla kıvılcım zamanlaması ve motor hızı ile belirlenir. Kıvılcım zamanlaması bir ateşleme sistemi tarafından kontrol edilirken, motor devri bir motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından kontrol edilir.

Kaç Çeşit Emisyon vardır?
Ölçülmesi gereken iki tür emisyon vardır;
- Gazlı Emisyon Nedir?, egzoz emisyonları olarak ölçülür ve hidrokarbonları , karbon monoksit , nitrojen oksitleri ve yanmamış hidrokarbonu içerir. Bu emisyonlar, her bir kirleticinin konsantrasyonunu ölçen bir lambda sensörlü ısıtmalı egzoz gazı analizörü kullanılarak ölçülür.
- Partikül Madde Emisyonları, birim hacim başına partikül sayısını sayan bir partikül boyutu analizörü kullanılarak ölçülür. Bu ölçüm için en yaygın olarak kullanılan alet kademeli çarpma tertibatıdır.
En yaygın test döngüleri şunları içerir:
- FTP (Federal Test Prosedürü)
- HWFET (Otoyol Yakıt Ekonomisi Testi)
- SFTP (Süper Ultra Düşük Emisyon Testi)
En yaygın emisyon test döngüsü türü FTP (Federal Test Prosedürü) olarak adlandırılır. FTP, 55 mph’lik standart bir otoyol hızı kullanır ve hızlanma, yavaşlama ve sabit durum seyir koşullarını içerir.
FTP genellikle şehir içi sürüş koşullarını temsil eder, ancak şehir içi sürüş sırasında meydana gelen bazı hızlanma ve yavaşlama olaylarını da içerir. Bu, FTP’yi, genellikle hafif yükler ve dur-kalk şehir trafiği koşullarında düşük hızlarda rölantide çalışan motosikletler gibi araçlardan kaynaklanan düşük rölanti emisyonlarının değerlendirilmesi için ideal olmaktan çıkarır.
Araç Emisyonlarını Ölçmek İçin Standart Yöntemler
- Federal Test Prosedürü (FTP)
- Hızlandırılmış Simülasyon Modu (ASM)
FTP, araçlardan kaynaklanan egzoz emisyonlarını ölçmek için kullanılan standart bir test döngüsüdür. FTP üç aşamadan oluşur: soğuk başlatma, ısınma ve sıcak boşta. Soğuk çalıştırma sırasında, hiçbir aksesuar çalışmadan ve katalitik konvertöre ısı sağlanmadan motor çalıştırılır. Ardından motor, normal çalışma için yeterince ısınması için bir süre tam güçte çalıştırılır. Isınma aşamasında tüm motor aksesuarları açılır ve normal çalışma koşullarında çalıştırılır. Sıcak rölanti aşamasında, maksimum tork gelişene kadar motor devri ve yükü artırılır.
ASM, laboratuvarda gerçek dünya operasyonunu simüle etmek için tasarlanmış, tekrarlanabilir bir motor çalışma koşulları dizisidir. ASM tipik olarak ağır kamyon, otobüs ve arazi ekipmanı gibi ağır hizmet araçlarında emisyon kontrol cihazı dayanıklılığını veya dizel NOx ve Partikül madde ölçümlerini ölçmek için kullanılır.
CARB sertifikalı hafif hizmet araçları, ne kadar nitrojen oksit yaydıklarını belirlemek için test edilir. Emisyon testi, standartlaştırılmış bir emisyon testi çevrimi üzerinden bir motor veya araç dinamometresi üzerinde standartlaştırılmış koşullar altında gerçekleştirilir. Emisyon testi döngüleri, laboratuvarda gerçek dünya çalışmasını simüle etmek için tasarlanmış, tekrarlanabilir motor çalışma koşulları dizileridir.
Dinamometre, bir manifold mutlak basınç (MAP) sensörü ve her silindire giren gerçek hava-yakıt oranını ölçen geniş aralıklı bir oksijen sensörü ile donatılmıştır. Bu sensörlerden gelen veriler, yakıt tüketimi ve CO2 emisyonlarının hesaplanmasında girdi olarak kullanılan motor yükü ve tork çıktısını hesaplamak için kullanılır.

Emisyon Testi Sonucunda Ne Olur?
Test sonuçları, çoğu ülkede yasalarla belirlenen emisyon standartları ve sınır değerleri ile karşılaştırılır. Ölçülen emisyonlar bu limitleri aşarsa, araç tamir edilene kadar tescil veya satış için kullanılamaz.
Emisyon testi, Amerika Birleşik Devletleri’nde satılan tüm araçlar için zorunludur ve Avrupa’da satılan tüm arabalar, tescil edilip halka açık yollarda sürülmeden önce emisyon testlerinden geçmelidir.
Emisyon standartları her ülkenin hükümeti tarafından belirlenir ve nerede üretildiklerine bakılmaksızın o ülkede satılan tüm yeni arabalar tarafından karşılanmalıdır. Farklı ülkeler, emisyonları ölçmek için farklı standartlara sahiptir ve bu, otomobil üreticileri araçlarını aynı anda birden fazla ülkede sattıklarında kafa karışıklığına neden olabilir.
Bu yazımızda Emisyon Nedir? Sorusuna farklı yönlerden değinerek sizlere bilgiler aktarmaya çalıştık. Farklı bilgiler için web sitemizi turlayabilirsiniz.