Araba Bilgi Paylasim Platformu

Hava Yastıkları Nasıl Çalışır?

0

Hava yastıkları, nitrojen gazı üretmek için sodyum azid (NaN3) ile potasyum nitratı (KNO3) reaksiyona sokar. Sıcak nitrojen patlamaları hava yastığını on beş milisaniyeden daha kısa bir sürede şişirir. Bu gözün göremeyeceği kadar hızlı gerçekleşir. Bu hızlı şişirmenin oluşturduğu güç, yolcuların çarpışmalar sırasında arabalarının içindeki sert yüzeylere çarpmasını engeller, ancak normal sıcaklıklarda herhangi bir zarar vermediğinden kaza yapmadıkları zaman hava yastıkları çalışmaz.

Az miktarda nitrojen gazı tutan bir kumaş torbadan oluşur. Çanta bir darbe sensörü veya emniyet kemeri gergisi tarafından tetiklendiğinde, milisaniyeler içinde şişer.

Hava Yastığı Nedir?

Hava Yastıkları, yolcu ile aracın iç kısmı arasındaki darbeyi azaltmak için saniyenin çok küçük bir bölümünde havayla dolan bir güvenlik cihazıdır. Bir hava yastığının amacı, yolcunun ileri hareketini bir saniyeden daha kısa bir sürede mümkün olduğunca eşit bir şekilde yavaşlatmaktır Hava yastıkları, bir çarpışmadan sonra milisaniyeler içinde şişecek şekilde tasarlanmıştır ve her boy ve konumdaki yolcular için koruma sağlar. Çarpma anında parçalanan üretan plastik boncuklarla kaplı naylon kumaşı dışarı iterek darbeyi yumuşatmaya yardımcı olan milyonlarca küçük amortisör oluşturur.

Hava yastığı iki katmandan oluşur: cildinizi keskin nesnelerden koruyan bir dış katman ve çarpma sırasında sizi yastıklamak için tasarlanmış bir iç katman. Dış kumaş tabakası naylon, polyester veya keskin kenarların basınç altında kesmesini önleyen başka bir kumaştan yapılmıştır. İç astar, Kevlar veya Nomex cam elyafı gibi darbelere karşı yastıklamak üzere tasarlanmış malzemeden yapılmıştır.

Hava yastıkları, aracın markasına ve modeline bağlı olarak tipik olarak direksiyon simidi, gösterge paneli veya ön yan kapı konumlarına yerleştirilir.

Bu Yazımız İlginizi Çekebilir.  Trafik Levhaları ve Anlamları

Hava yastığı yastıkları iki tipte gelir: sürücüleri veya yolcuları koruyan öne veya koltuğa monte edilen ve arka yolcuların kafalarını çarpışmalar sırasında yan camlara veya kapılara çarpmaktan koruyan yan darbe veya baş perdesi. Bazı otomobillerde, önden çarpmalarda yolcuların açık kapılardan yuvarlanmasını önlemek için yan perdeler sonuna kadar uzanır.

Hava Yastığını Kim İcat Etti ?

Hayat kurtaran hava yastığı teknolojisi, 1952 yılında Birleşik Devletler Donanması için çalışan endüstri mühendisi John W. Hetrick tarafından icat edildi. Şişirilebilir bir “güvenlik yastığı” olarak adlandırdığı “Şişirilebilir Kısıtlama Cihazı” için patenti 1954’te verildi. Hava yastığının icadından önce, bir çarpışma sırasında araçta bulunanları ciddi yaralanmalardan korumanın tek yolu emniyet kemeri ve/veya yastıklı gösterge paneli veya direksiyon simidiydi.

Geliştirdiği hava yastığı teknolojisi GM Heritage Center’a göre 1954’te patentlendi ve ilk olarak 1971’de Chevrolet Corvette’te kullanıldı. Buluşunun ilk ticari versiyonu Cadillac tarafından 1980’de kullanıldı ve tüm Cadillac’larda standart donanım haline geldi.

1984 yılına kadar GM, Amerika Birleşik Devletleri’nde satılan tüm yeni arabalarına hava yastıklarını standart ekipman olarak takmaya başlamadı. 1987’de Mercedes-Benz, bazı modellerinde sürücü yan hava yastıkları sunmaya başladı. Diğer otomobil üreticileri zamanla aynı şeyi izledi ve şimdi neredeyse tüm yeni araçlarda bugün standart donanım olarak bulunuyor.

Hava Yastıkları Ne Zaman Kullanılmaya Başlandı

Şişirilebilir çantalar ilk olarak II. Dünya Savaşı’nda uçak fırlatma koltuklarında kullanıldı, ancak 1980’lere kadar otomobillerde yaygın olarak kullanılmadı. 1990’ların başında, bazı otomobil üreticileri, araçlarında, yan çarpma gibi belirli koşullar altında açıldığında yolculara zarar verebilecek veya hiç açılmayabilecek kusurlu hava yastıklarına sahip olduğunu açıklamadıkları için ABD düzenleyicileri tarafından para cezasına çarptırıldı.

Hava yastıkları başlangıçta kask ve omuz askısı takan yarış arabası sürücüleri için tasarlanmıştı, ancak çarpışmalar sırasında başları veya boyunları için herhangi bir koruma yoktu. Bu nedenle, otomobil üreticileri hava yastıklarını üretmeye başladı.

Bu Yazımız İlginizi Çekebilir.  Retarder Neden Tutmaz? Ne Yapılmalı?

1998’den beri üretilen tüm yeni binek araçlara hava yastıkları takılmıştır; bunlar ABD’de 1998 model yılından beri zorunludur ve Kanada’da 1999 model yılından beri zorunludur (yalnızca sağdan direksiyonlu araçlar için)

Hava Yastığı Hangi Araçlarda Bulunur?

Hava yastıkları her türlü otomobil, minivan, kamyon ve SUV’de bulunur. Ayrıca bazı motosikletlerde ve eğlence araçlarında da kullanılırlar.

Ön koltuklarda hava yastıkları olan bir arabaya binerken, emniyet kemerinizi doğru şekilde takıyorsanız bir yan camın veya kapının yanında oturuyor olsanız bile güvenliğiniz konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Çarpışma meydana gelmeden önce araç sürücüsü veya içindekiler tarafından uygun önlem alınırsa hem emniyet kemeriniz hem de hava yastığınız tarafından korunacaksınız.

Cevap bırakın
Verified by MonsterInsights