Araba Bilgi Paylasim Platformu

LPG Nedir? Nasıl Kullanılır?

0

LPG Nedir?

LPG Nedir? LPG , soğutma yoluyla sıvılaştırılan bir doğal gazdır. Yakıt tüketimi benzinin yaklaşık %25’i kadar olup, evlerde, restoranlarda ısınma yakıtı ve otomobil yakıtı olarak da kullanılmaktadır. Bir LPG’li araç, bir depo LPG yakıtı ile yaklaşık 500 Km yol kat edebilir.

Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tipik olarak kısaltması olan LPG ile anılır. Propan, bütan ve üç LPG gazının karışımlarını içeren yanıcı hidrokarbon gazlarının karışımıdır. LPG yaygın olarak ev ısıtma gazları, yemek pişirme, sıcak su ve otogaz LPG’li otomobiller ve araçlar için yakıt olarak kullanılır.

benzin ve dizel gibi diğer fosil yakıtlara temiz yanan bir alternatiftir. Gelişmekte olan ülkelerin kırsal bölgelerinde yemek pişirme, su ısıtma ve alan ısıtma için yaygın olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda yüksek oktan sayısı, düşük viskozite ve temiz yanma özellikleri gibi diğer yakıtlara göre avantajlarından dolayı LPG’nin motor yakıtı olarak kullanımı önemli ölçüde artmıştır.

LPG, doğal gaz ve benzinden daha verimli, temiz yanan bir yakıttır. LPG, özellikle karayolu taşımacılığı söz konusu olduğunda, benzinden daha ucuzdur. LPG ismi, iki gazın karışımı olmasından gelmektedir: Sıvılaştırılmış Petrol Gazı. Bazı ülkelerde otogaz olarak da bilinir. Ne kadar propan ve bütan içerdiklerine bağlı olarak birkaç farklı LPG türü vardır.

LPG NEDIR 1 min
LPG NEDIR

LPG Yakıt Tüketimi

LPG tüketimi, benzin tüketiminin yaklaşık %25’i kadardır. Maliyet etkinliği ve bulunabilirliği nedeniyle LPG kullanımı artmıştır.

1960’larda 4 milyon ton olan LPG tüketimi 1990’larda 22 milyon tona, 2010 yılında ise 34 milyon tona yükseldi. LPG’nin başlıca kullanım alanları ;

  • Ev ısıtması (%42)
  • Pişirme (%23)
  • Ticari kullanımlar (%20)
  • Otomobiller (%8)
Bu Yazımız İlginizi Çekebilir.  Çin Otomobil Markaları

LPG Nasıl Üretilir?

LPG gazı, fosil yakıt olduğu için petrol ve gaz kuyularından gelmektedir. LPG gazı üretim süreci, doğal gaz işleme ve ham petrol rafinerisi sürecini içerir. Bu işlemde kullanılan hammaddeler arasında doğal gaz sıvıları (NGL’ler), nafta, kondensat ve etan, etilenler, propilen, bütadien, izobütilen gibi rafineri ara ürünleri bulunur.

Doğal Gaz İşleme Tesisi, doğal gazı NGL’ler, petrol ve CO2 gibi diğer safsızlıklar dahil olmak üzere ham doğal gaz akışındaki diğer bileşenlerden ayırır. Doğal Gaz İşleme Tesisi, ürünlerinden biri olarak LPG üretmektedir. Bütan ve propan, bir rafineride ham petrolün fraksiyonel damıtılmasıyla üretilirken, propilen, yüksek basınçlı buhar kırma işlemi kullanılarak etilenin parçalanmasıyla üretilir.

LPG Avantaj ve Dezavantajları

LPG kullanımı, elektrik veya petrol gibi diğer yakıtlara kıyasla düşük maliyeti ve rahatlığı nedeniyle popülerlik kazanmıştır. Ancak, LPG’yi yakıt kaynağı olarak kullanmanın aşağıdakileri de içeren birkaç dezavantajı vardır;

  • LPG, gazyağı veya dizel gibi diğer yakıtlar gibi evde depolanamaz. Bunun yerine, depolama tesislerinden kamyoncular veya tankerler tarafından ihtiyaç duyulan yere nakledilmelidir. Bu, daha yüksek fiyatlar yoluyla tüketicilere yansıtılması gereken daha yüksek maliyetlere neden olabilir.
  • LPG, diğer yakıtların çoğundan daha düşük bir kalorifik değere sahiptir, bu da onu doğal gaz veya kerosen gibi diğer yakıtlara kıyasla yakıldığında ısı enerjisi üretmede daha az verimli hale getirir.

LPG Ne Zamandan Beri Kullanılıyor?

LPG kullanımı 20. yüzyılın başlarından beri var. İlk olarak I. ve II. Dünya Savaşı sırasında (1914-1945) benzine alternatif bir yakıt olarak kullanıldı, çünkü gemilerde depolandığında benzinden daha güvenliydi. Yakıtın taşınması da daha kolaydı çünkü benzin gibi büyük tanklarda basınçlandırma gerektirmeden depolanabiliyordu.

Propan, ticari olarak 1859’dan beri ham petrol veya doğal gaz sıvılarından (NGL) damıtılarak üretilmiştir. İlk olarak 1882’de Paris’te Fransız şirketi “Stoeckli” tarafından “Flammable Air” veya “Flammen Luft” adı verilen etanol ile bir karışım kullanılarak aydınlatma için yakıt olarak pazarlandı. Bu karışım 1910 yılında Georges Claude tarafından patenti alınmış ve Air Liquide şirketi tarafından “Propylène” adı altında ticarileştirilmiştir.

Bu Yazımız İlginizi Çekebilir.  Hasar Kaydı Nedir?
LPG NEDIR 480 × 320 piksel 900 × 500 piksel min
LPG NEDIR

Propan ve Bütan

Propan ve bütan, doğal gazın işlenmesinden elde edilen hidrokarbon gazlarıdır. Propanın kaynama noktası -42, bütan ise -1 derece kaynama noktasına sahiptir. Bu iki gaz arasındaki yoğunluk farkı, farklı kaynama noktalarına neden olan moleküler yapıları ve karbon zincir uzunluklarından kaynaklanmaktadır. Enerji içeriklerini ağırlıkça karşılaştıracak olsaydınız, propan bütandan daha yoğun enerji olurdu çünkü bütanın atom ağırlığından biraz daha ağır bir atom ağırlığına sahiptir. Her ikisi de doğal gaz işlemeden elde edilir. Propan, bütandan daha yüksek bir oktan derecesine sahiptir ve daha temiz yanar.

Cevap bırakın
Verified by MonsterInsights