Araba Bilgi Paylasim Platformu

Periyodik Bakım Nedir ?  

0

Periyodik Bakım Nedir ?  

Periyodik bakım ile Sürücülerin, yolcuların ve otomobilin sürüş güvenliği oldukça önemlidir. Zamanla araçlarda meydana gelebilecek ufak çaplı arızalar sürücülere farkında olmadan büyük sorunlara yol açabilir. Motorlu araçlarda önemli parçaların zaman zaman kontrolünün sağlanması, gerekli sıkıntıların giderilmesi ve arızalı ya da eskiyen parçaların değiştirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi gereklidir. Bu işlemlerin tümüne periyodik bakım denilmektedir.

periyodik bakım

Periyodik bakım

Araç Periyodik Bakımı Nasıl Yapılır ?

Güvenli ve sıkıntısız bir sürüş için periyodik araç bakımı oldukça önemli. Aracınınız ilk zamanki formunu korumak istiyorsanız, aracınızı belli aralıklarla kontrol ettirmeniz gerekmektedir. Periyodik bakım yaparken dikkat edilmesi gereken şey, dizel araç motorlarının benzinlilerden farklı şekilde dikkat istediğidir. Periyodik bakımın nasıl yapıldığını sizlere adım adım anlattık.

1 – Aracınızı Kaldırın

Bakıma ilk olarak aracı kaldırmakla başlanır. Bunun nedeni ise bakım esnasında araç yağı boşaltmak için aracın alt kısmına girerek karter tapasını açmanız gerekiyor. Bu yüzden aracınızı belli bir yüksekliğe kaldırmak gerekiyor.

2 – Motorunuz Soğuk Olmalı

Aracınızı kaldırdıktan sonra karter tapasını açmak gerekiyor. Açılacak olan tapadan akacak olan yağın soğuk olması gerekmektedir. Bunun için de motorunuzun soğuk olması gerekmektedir.

3 – Karter Tapasını Açın

Bu üçüncü işlemde ise motor yağı nasıl akıtılır sorusuna cevap vereceğiz. Aracınızı kaldırıp, sabitledikten sonra aracın alt kısmındaki tapayı açın. Karter tapasının konumu; aracın alt kısmında ve görünür bir yerde olacaktır. Bu tapayı içindeki yağ sızdırılmaması için sıkıca kapatılması gerekir.

Bu Yazımız İlginizi Çekebilir.  Lastik Tamir Kiti Nasıl Kullanılır ?

4 – Yağ Filtresini Çıkarın

Karter tapasını açtıktan bir müddet sonra biraz bekleyin, motor yağının tamamının boşaldığından emin olunca aracın yağ filtresini çıkartın.

Yağ filtresi aracın neresinde olur sorusunu sorarsanız cevabı ; her araca göre değişmekte.

Yağ filtresinin yerini bulduktan sonra yağ filtresi değiştirme işlemi için bir yağ filtresi sökme aparatına ihtiyacınız olacaktır. Aparat yardımıyla eski yağ filtrenizi çıkarmalı ve altına bez koyarak motoru kirletmeden ayırmalısınız. İşlem bittikten sonra yağın tamamen süzülmüş olduğuna emin olarak karter tapasını geri yerine takabilirsiniz.

5 – Aracınıza Yeni Motor Yağını Koyun

Tüm bu yaptığınız işlemlerin sonraki sırasında aracınıza yeni motor yağı koymaya geliyor. Bu işlemde önemli nokta ise aracınız için doğru motor yağı seçmektir. Bu husus sanayide bile dikkat edilmemektedir. Aracınız için uygun yağı bulduktan sonra sanayiye gitmeyi öneriyoruz.

Aracınıza yeteri kadar uygun yağı koyduktan sonra motor yağ kapağını geri kapatabilirsiniz.

 6 – Hava Filtresini Değiştirin

Aracın hava filtresini değiştirmek oldukça kolay bir işlemdir. Hava filtresi kutusunun çevresindeki vidaları sökerek eskimiş hava filtresini çıkarmanız gerekecektir. Eski hava filtresini çıkardıktan sonra yerine yeni hava filtresini takabilirsiniz. Bunun dışında herhangi bir işleme gerek yoktur.

7 – Polen Filtresini Değiştirin

Polen filtresinin konumu her araca göre değişiklik göstermektedir. Filtreyi değiştirmek için farklı yöntemler bulunuyor. Çoğu araçlarda polen filtresi , aracın torpido gözünün alt tarafındaki kısımda bulunur. Bunu aracınızın servis manuelinden kolayca öğrenebilirsiniz.

Polen filtresini değiştirme , hava filtresi değiştirmek kadar basit bir işlemdir. Kabin içinden polen filtresine ulaştığınızda eskisini çıkararak yerine, yeni polen filtresini takabilirsiniz.

8 – Aracınızı İndirin

Bütün bu adımları doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra standart bakımını kendiniz gerçekleştirmiş olacaksınız. Aracınızı belirli bir yükseklikten indirdikten sonra belirli bir süre çalıştırarak yağda; sızıntı, damlama, püskürme gibi durumlarını gözlemlemek gerekmektedir.

Bu Yazımız İlginizi Çekebilir.  Araba Kar Çorabı: Kış Sürüşünün Temeli

Eğer araçta herhangi bir sıkıntı yok ise ilk gün için aracınızı dikkatli kullanmaya özen göstermenizde fayda var.

Her türlü olumsuzluklara karşı aracınızı ilk gün, dikkatli bir şekilde kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Ertesi gün aracınızı kullanmadan önce ise aracın altını kontrol ederek herhangi bir sızıntı olup olmadığını ve filtrenin çevresinde de herhangi bir yağ sızıntısı olup olmadığı gözlemlemenizde fayda var.

En sonda ise motor yağ çubuğuna bakarak motor yağ seviyesinin doğru olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayınız. Bu aşamaların sonunda hiçbir sıkıntı görmediyseniz aracınızı gönül rahatlığı içinde güvenle kullanmaya başlayabilirsiniz.

Periyodik Bakım Tutarı Ne Kadar ?

Periyodik bakım ücretleri, aracın markasına ve modeline göre değişiklik göstermektedir. Genellikle periyodik bakım masrafları 1000 TL’den başlayıp 6000 TL’ye (2021 yılı için geçerlidir.) kadar uzanır. Ancak net bir fiyat öğrenmek istiyorsanız yetkili servisten bilgi alabilirsiniz.

Cevap bırakın
Verified by MonsterInsights