Araba Bilgi Paylasim Platformu

Rulman Nedir? Ne İşe Yarar?

0

Rulmanlar, sorunsuz ve verimli çalışmanın anahtarıdır. Rulmanlar, hareketli parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltarak daha yüksek hızlarda ve daha uzun süre çalışmasına olanak tanır.

Rulmanlar birçok farklı makinede bulunabilir, ancak en yaygın olarak otomobillerde, uçaklarda, elektrik jeneratörlerinde ve büyük metal kütlelerini veya diğer malzemeleri hareket ettirmek için kullanılan diğer makinelerde bulunurlar.

Bu yazımızda rulmanın ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve nerekerde kullanılması gerektiğini öğreneceğiz. Rulmanlarınızın ne zaman değiştirilmesi veya bakıma ihtiyacı olduğunu bilmeniz için rulmanlarınızda aşınma ve yıpranma olup olmadığını nasıl kontrol edeceğinizi de tartışacağız.

RULMAN NEDIR 1 min
RULMAN NEDIR 1 min

Rulman Nedir?

Rulmanın daha teknik bir tanımı şudur; “göreceli hareketi yalnızca istenen hareketle sınırlayan bir makine elemanı.” En basit rulmanların sadece iki hareketli parçası vardır. İçinde döndüğü şaft için bir boşluk yaratmak için birbirine karşı dönen iki yatak. Daha karmaşık rulmanlar birkaç parçaya sahip olabilir; örneğin, bir bilyalı rulman, topu bir tarafta tutan, ancak diğer tarafta serbestçe yuvarlanmasına izin veren üç yuvarlanma elemanına sahiptir.

Rulmanlar “nesnelerin dönüşüne yardımcı olan parçalardır.” Birbirine karşı dönen iki nesne, aralarında herhangi bir yatak yok ise, hareket hızlarını yavaşlatan sürtünmeye neden olur. Bu tür bir durumun meydana gelmemesi için, bu iki cismin sürtünmeden dolayı herhangi bir hasara veya zarara yol açmadan birbirlerinin yanından geçmesini sağlayan bir çeşit kuvvet veya mekanizmanın olması gerekir.

Rulmanlar Nerede Kullanılır?

Rulman, bağıl hareketi yalnızca istenen hareketle sınırlayan ve hareketli parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltan bir makine elemanıdır. Rulmanlar “nesnelerin dönmesine yardımcı olan parçalardır”. Makinenin içinde dönen şaftı desteklerler.

Rulman, mekanik bir sistemin operasyonel hareket aralığı boyunca düzgün çalışmasına izin veren çeşitli bileşenlerini tanımlamak için kullanılan terimdir. Otomotiv motorları, hidrolik sistemler, tıbbi cihazlar ve diğer endüstriyel ekipmanlar dahil olmak üzere birçok ekipman türünde bulunabilir. Rulmanlar, o kadar geniş bir uygulama yelpazesinde kullanılmaktadır ki, çoğu kullanıcıya aşina oldukları için mekanik sorunları giderirken veya tamir ederken genellikle gözden kaçarlar.

Bu Yazımız İlginizi Çekebilir.  7 Adımda Yakıt Tüketimi Nasıl Azaltılır ?

Rulman Ne İşe Yarar?

Bir rulmanın amacı, hareketli parçalarda aşınmaya neden olan ve bu parçaların erken arızalanmasına neden olabilecek sürtünmeyi azaltmaktır. Örneğin, gres veya diğer yağlayıcılar yerine yağlayıcı olarak yağ kullanan bir şanzımana sahip bir otomobiliniz varsa, şanzımanınızın hızlı bir şekilde aşınmasını bekleyebilirsiniz çünkü arabanızın motoru ve şanzımanı arasında şanzıman ile karşılaştırıldığında daha fazla sürtünme olacaktır. sadece yağlama için gres veya başka bir şey kullanmak. Eski bir motora sahip eski bir arabanız varsa ancak içinde hala iyi şanzıman bileşenleri kalmışsa, bu, düşük hızlarda sorunsuz çalışmaya devam ettiği sürece, ne kadar kilometre kalmış olursa olsun, maliyetli onarımlardan kaçınarak kullanım ömrünü uzatmaya yardımcı olabilir.

Rulmanlar, sürtünmeyi azalttıkları için birçok farklı makine tipinde kullanılmaktadır. Örneğin, bir araba bir virajda yüksek hızda giderken, ilerlemesini sağlamak için tekerlekler sürekli dönmelidir. Tekerlekler yataklara monte edilmemiş olsaydı, sürekli olarak yüksek hızda dönmeye zorlanırlar ve sonunda kendilerini aşındırırlardı. Rulmanlar, tekerlekler ve destekleri arasında herhangi bir temas olmaksızın tekerleklerin serbestçe dönmesini sağlar. Bu, aracın kendini erken yıpranmadan veya lastiklerine veya süspansiyon sistemine zarar vermeden sürekli dönüşler yapmasını sağlar.

Rulman 2 min
Rulman 2 min

Rulman Nasıl Çalışır?

Rulmanlar iki parçadan oluşur: silindirik bir mahfaza ve küresel bir dış halka. İki halka, biri diğerinin üstünde iki silindir seti tarafından birbirine bastırılır. İç halkanın kendisi ile dış halkası arasında, bağlantı milinin uygun şekilde dönmesine izin veren ancak zamanla birbirlerine karşı döndükleri için aralarında aşırı aşınmanın oluşmasını engelleyen küçük bir boşluk vardır. Bu boşluğa boşluk alanı denir. Dış halka, iç halkasına göre daha büyük bir boşluğa sahiptir ve hareket için daha fazla alan sağlarken, aralarındaki nispi rotasyonel hizalamayı korur.

Bu Yazımız İlginizi Çekebilir.  1998 Model Araba Fikirleri

Rulman Çeşitleri

Çok çeşitli rulmanlar vardır. Bazı rulmanlar yüksek hassasiyet gerektiren büyük makinelerde kullanılırken diğerleri elektrikli fanlar veya küçük motorlar gibi küçük cihazlarda kullanılır.

Dört temel rulman türü vardır: bilyalı rulmanlar, makaralı rulmanlar, iğneli rulmanlar ve küresel rulmanlar. Her türün kendi avantajları ve dezavantajları vardır.

Bilyalı rulmanlar: Bilyalı rulmanlar, yuvarlanma yüzeyi oluşturmak için birbirine uyan iki bilye grubuna sahiptir. Bilyalar, yatağın herhangi bir yönde sürtünme olmadan sorunsuz hareket etmesini sağlar. Aynı anda iki eksen etrafında dönebilirler; hem yatay hem de dikey uygulamalarda kullanılabilirler. Ancak ağır yüklere veya titreşimlere maruz kaldıklarında çabuk yıprandıkları için ağır yüklerde iyi çalışmazlar. Bilyalı rulmanların üretimi de pahalıdır, çünkü her bir bilye seti, yatağın kendisine monte edilmeden önce katı metal çubuklardan ayrı ayrı işlenmelidir.

Makaralı Rulmanlar: Makaralı rulmanlar, bilyalı rulmanlar gibi diğer makaralarla birbirine uyan makaralara sahiptir, ancak bilyalı rulmanlara göre önemli bir avantajı vardır: Düzgün çalışması için yağlama veya bakım gerektirmezler.

İğneli Rulmanlar: iğneli rulmanlar, makaralı olan rulmanların bir başka türü olan radyal ve itme gibi yükün yönüne göre sınıflandırılırlar. Çaplarının 5 veya 10 katı daha uzun olan ve büyük bir yük taşıma kapasiteleri olan makaralara verilen isimdir.

Küresel Rulmanlar: Küresel rulmanlar, genel olarak açısal rotasyon imkanı olan ve mafsal benzeri başka küresel ürünler ile birlikte kullanılabilen parçalardır. Bu rulmanlar kendinden hizalamalı ve yüksek yük taşıma kapasitesi olan bilyalı rulmanlardır.

Cevap bırakın
Verified by MonsterInsights