Stator Nedir?
Stator Nedir?
Stator, alternatör, elektrik motoru veya jeneratör gibi döner elektromanyetik cihazların statik bir parçasıdır. Cihazın iki ana bileşeninden birini temsil eder ve bir alternatif akım kaynağı ile doğrudan temas halinde olduğu ve bu enerjiyi rotora ilettiği için iletken eleman olarak bilinir.
Makinenin bu statik kısmı, rotorda elektrik üretmek için gereken manyetik alanı sağlar. Bu cihazların nasıl çalıştığını düşünün. Dönmek için akım üreten hareketli bir rotora ihtiyaçları vardır. Statoor, bu akımı sağlayan ve sorunsuz çalışmasını sağlayan şeydir.
Elektrik güç kaynağı veya içten yanmalı motor gibi bir güç kaynağına bağlandığında elektrik enerjisi üretmek için elektromanyetik alan üretir. Bu, negatif yüklü elektronları (N-kanalı) veya iyonlaştırıcı gaz atomlarını çekerek ve elektronları onlardan çekerek elde edilebilir.

Bir stater, esasen bir jeneratör şaftının elektrik eşdeğeridir. Dönen parçalarına güç sağlayan, onlardan güç alan cihazın bir parçasıdır. Örneğin dönen bir fanı düşünürseniz, bir elektrik motorunun da aynı şekilde nasıl çalıştığını hayal edebilirsiniz.
Stator İçinde Ne Var?
Silikon çelik bir çerçevenin etrafına sarılı bakır tel bobinden oluşur ve rotor ile etkileşime giren elektromanyetik bir kuvvet üretmek için manyetik alan oluşturur.
Genellikle demir veya çelikten yapılırlar ve mekanik gücün elektrik enerjisine dönüştürülmesine yardımcı olurlar. Bir stattor genellikle birbirine manyetik olarak bağlı iki grup metal bobinden yapılır. Bir gruba ana alan sargısı, diğerine ise yardımcı alan veya uyarma sargısı denir.
Bir demir çekirdeğin etrafına sarılmış bobinlerden akım geçtiğinde elektrik enerjisi üretmek için kullanılır. Rotor, görevinizi gerçekleştirmek için kinetik enerjiyi sağlayan cihazın dönen kısmıdır.