Süspansiyon Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?
Süspansiyon Nedir?
Süspansiyon sistemi, aracın tüm ağırlığının lastiklerden araç gövdesine iletilmesinden sorumludur. Ayrıca, doğrudan yolcu vücutlarına iletilecek olan darbe enerjisinin bir kısmını emerek yolcuları yoldaki tümseklerden korur. Süspansiyon sistemleri, yol yüzeyindeki tümsekleri emmek ve lastikleri yolla temas halinde tutmak için tasarlanmıştır. Bir süspansiyon sisteminin ana bileşenleri şunlardır;
- Lastikler: Lastikler, aracın her bir köşesinde bulunur ve araç ile yol arasında esnek bir arayüz sağlar. Ayrıca yol yüzeyine bastırarak çekiş sağlarlar.
- Lastik havası: Lastik havası, lastik ile yol yüzeyi arasında bir yastık görevi görür. Gürültü ve titreşimi azaltır, yol yüzeyi ile temas alanını arttırır ve uygun şişirme basıncı kontrolü sağlar.
- Yaylar: Yaylar bir tekerleği diğerine veya bir aksa bağlar. Yollardaki tümseklerden veya çukurlar, demiryolu rayları vb. üzerinden sürerken şok emilimi sağlarlar, bu da yüksek hızlarda viraj alırken veya ani frenleme durumlarında, otoyollarda veya düzgün olmayan yüzeylere sahip otoyollarda yüksek hızlarda seyahat ederken direksiyon simidi hareketi üzerinde kontrolün korunmasına yardımcı olur.
- Amortisörler: Bu, her tekerleğe bağlı bir borunun her iki ucundaki pistonlar tarafından kontrol edilen valfler aracılığıyla, yağla dolu bir dahili rezervuardan gelen hidrolik basıncı kullanarak yol yüzeyindeki tümseklerin neden olduğu titreşimleri sönümler; bu, yağı gövdelerindeki küçük deliklerden oyuklara zorlar; burada pistonlar onları yuvalarına sıkıştırır, bu da yol yüzeyindeki tümseklerden enerjiyi emer ve ardından arkalarındaki yaylardan geri geçirmeden önce enerjiyi emer.

Süspansiyon sistemi amortisör, helezon yay ve burma yaylardan oluşur. Amortisör, yayın aracın gövdesine kuvvet uygulama hızını kontrol eder. Helezon yay, aracın ağırlığını destekler ve fren kaliperleri ve tekerlekler gibi bileşenlerin takılması için bir yük taşıma yüzeyi sağlar. Burma yaylar, parçaları hasardan korurken düzgün çalışmayı sağlamak için parçalar arasında göreceli harekete izin verir.
Süspansiyon sistemi ayrıca, özellikle yoldaki veya çukurlardaki tümseklere tepki olarak, bir miktar sönümleme veya harekete karşı direnç sağlar. Bu, diğer bileşenlerin aşırı uzamaya (yani bükülme veya kırılma) zarar vermesini önlemeye yardımcı olur. Bu tür bir koruma, çoğu aracın saatte 60 mil (100 km/s) üzerindeki hızlarda seyahat ettiği ve küçük bir çarpmanın bile önemli hasara yol açabileceği düşünüldüğünde özellikle önemlidir.
Süspansiyon Sisteminin Amacı Nedir?
Bir aracın süspansiyon sistemi aşağıdakiler için tasarlanmıştır;
- Araç ağırlığını dört tekerleğin tamamında eşit olarak kullanmak.
- Yoldaki tümseklerden kaynaklanan titreşimi azaltmak ve daha konforlu bir sürüş sağlamak.
- Viraj alırken, hızlı bir şekilde fren yaparken veya hızlanırken gövdenin yuvarlanmasını (bir aracın gövdesinin eğilmesi) en aza indirmek.
- Motor torku nedeniyle hızlanma sırasında çömelmeyi (bir aracın gövdesinin alçalması) en aza indirmek.
Süspansiyon Çeşitleri Nelerdir?
Süspansiyon sistemleri, amaçlarına ve kullanımlarına göre büyük farklılıklar gösterir. Şu şekilde kategorize edilebilirler;
- Bağımsız Süspansiyon : Arabanın bir tarafından diğerine bağımsız hareket sağlamak için her tekerlekte salıncak kullanır. Bu, toprak veya çakıl yollar gibi düz olmayan yüzeylere sahip bir yüzeyde yalnızca bir tekerleğin iyi bir tutuşa sahip olduğu durumlarda bile çekişin korunmasına yardımcı olur. Bu tip süspansiyon spor arabalarda ve yüksek performanslı araçlarda yaygındır çünkü virajlarda her iki tekerleğin farklı hızlarda dönmesini sağlayarak daha iyi yol tutuşu sağlar.
- Yarı bağımsız Süspansiyon : Her tekerlekte salıncak yerine yarı arka kollar (birbirine cıvatalı) kullanır. Yarı arka kollar, pozitif kamber kazanımını artırırken negatif kamber değişimini sınırladıkları için bağımsız süspansiyonlardan daha fazla kamber kazancı sağlar
- Sabit Süspansiyon : Sabit bir yapısı olan bu süspansiyon sisteminde sağ ve sol tekerlekler karşılıklı olarak birbirlerine bağlıdır. Karmaşık olmayan ve güçlü bir yapısı vardır. Günlük otomobillerde hem konfor hemde rahatlık açısından yetersiz olduğu için çoğunlukla ağır vasıta araçlarda kullanılmaktadır. Sabit süspansiyon sistemlerinde yaprak yay, helezon yay ve burulma çubuklu yaylar kullanılabilmektedir.

Süspansiyonu Kim İcat Etti?
Süspansiyon sistemleri tarihinin en önemli isimlerinden biri 17. yüzyıl deneysel bilim adamı ve filozof Robert Hooke’dur. 1678’de süspansiyon teknolojilerini büyük ölçüde değiştirecek bir ilke keşfetti. Robert Hooke’un 1678’de Hooke Yasasını keşfetmesi, süspansiyon sistemleri tarihinde ileriye doğru atılmış büyük bir adımdı.
Hooke, bir yay üzerindeki baskının, yayların uzaması veya sıkıştırılmasıyla orantılı olduğu fikrini ortaya atan deneysel bir bilim adamı, mimar ve matematikçiydi. Bu temel ilke artık Hooke Yasası olarak bilinir ve bugün hala yayların ve pnömatik cihazların davranışını tanımlamak için kullanılmaktadır.
Kendi yasasıyla esneklik için bir teori geliştirebildi ve bunu yaylara, kaldıraçlara ve sarkaçlara uyguladı. Bu teoriyi mimari ve makine tasarımı gibi diğer alanlara da uyguladı. Bugün, bu prensibi, aksi takdirde olduğundan daha iyi çalışmasını sağlamak için kullanan birçok türde süspansiyon sistemi vardır.